Ne așteaptă vremuri grele, dezastrul abia a început: ”O să mergem pe gheață”, conform șefului Banca Transilvania

de: Alexandru Puiu
22 11. 2021

Banca Transilvania are o poziție privilegiată pe piața din România. Un lider de necontestat în sectorul bancar, BT, are un CEO care s-a aruncat la niște previziuni îngrijorătoare pentru anul 2022 și ne vizează, în mod regretabil, pe toți.

Ömer Tetik este șeful Băncii Transilvania, cu o experiență de câteva decenii în domeniul economic. Din această poziție, printr-un set de declarații recente, s-a aruncat la o serie de pronosticuri pesimiste pentru anul viitor. Pe de o parte, există și câteva oportunități de care ar putea profita România, dar având în vedere instabilitatea politică de la conducerea țării, acest lucru este improbabil.

Ce ne rezervă 2022, conform șefului Banca Transilvania

Într-un interviu acordat Republica.ro, Ömer Tetik atrage atenția asupra faptului că ultimii doi ani au fost complicați pentru aproape toate economiile lumii, iar România este departe de a fi o excepție de la regulă, chiar dacă au existat și aspecte pozitive. „Economia în România, într-adevăr, a revenit. A fost o creştere destul de puternică după scăderea de anul trecut, dar, pe de altă parte, creşterea a venit preponderent din consum. Dacă vorbim despre România SA ca o firmă, banii împrumutaţi, banii induşi în sistem, trebuie daţi către producţie, către industrie, trebuie adusă plusvaloare. Şi acolo sunt puţini”, a spus Tetik.

În condiții ideale și cu administrația corectă, România ar putea să găsească soluții economice pe termen lung și de una singură, poate chiar să depindă mai puțin de finanțările din exterior, este de părere CEO-ul Banca Transilvania.

„Anul trecut, la început de pandemie, a fost incertitudine, a fost poate un pic de panică în anumite segmente, numai că am strâns rândurile, de fapt, au fost multe decizii luate în scurt timp, decizii bune, şi toată România s-a mobilizat în jurul lor.   Doar că a fost şi o solidaritate globală. Vedem acum că fiecare ţară, fiecare regiune, începe să fie preocupată, din ce în ce mai mult, de problemele proprii. Şi atunci, şi România trebuie să se gândească la problemele sale, nu doar ca parte din structurile internaţionale.

Cum putem rezolva noi fără să cerem ajutorul altcuiva, fără să primim bani din alte surse? Şi or să fie provocări în continuare în zona de predictibilitate. Suntem spre sfârşit de an şi vorbim despre faptul că nu avem toate datele să construim un buget pentru anul viitor, o să fie foarte multe volatilităţi în pieţe”, a atras atenția Ömer Tetik.

Partea grea abia acum începe, este de părere CEO-ul BT în privința anului viitor. „O să fie din nou un an în care o să mergem pe gheaţă, dar, dacă o să mergem pe gheaţă cu paşi de pinguin, cerţi, dar mici, o să ajungem la destinaţie”